Hva har Jeff Bezoz, Erik Smict (adm i Google), John Batelle og John Seely Brown (tidligere sjef for Xerocs park forskningslab) til felles? De var alle innledere på på web2.0 expo i San Francisco denne måneden. Arrangementet samlet 11000 mennesker fra hele verden, noen få også fra Norge, og var i følge mediene den endelige bekreftelsen på at web2.0 er i ferd med å nå massene.
Her ble nye tjenester demonstrert over en lav lest og med syv parallelle sesjoner over tre dager, ble det rom for en anseelig mengde foredrag. I tillegg myldret det i ganger og kroker, der det ble arrangert en rekke spontane møter, foredrag, diskusjoner, etc, -i riktig web2.0 ånd. Mye ble blogget, så se etter web20expo07 eller web20expo når du leter etter rapporter. Technorati.com er et hensiktsmessig sted å starte i så måte.
Hva var så innholdet i dette? Samtalen mellom Erik Smidt og John Batelle var kanskje mest interessant. Batelle har skrevet en omfattende analyse av Google i boken ”The Search”, og med både god innsidekunnskap om Google og kunnskap om utviklingen på web2.0-sektoren, var det duket for et spennende møte. Og Smidt skuffet så visst ikke. Han benyttet også anledningen til å bekjentgjøre at Google snart lanserer en Powerpoint-erstatning som del av deres Google Docs, men enda mer interessante var hans betraktninger om hvor Google kommer til å gå videre. Og tre stikkord kan beskrive utviklingen: datakapasitet, mobilt og lokalt.
Datakapasitet er viktig, fordi tjenestene flyttes fra den enkelte datamasking til nettet. Det kreves stor serverkapasitet, og ikke minst mye strøm for å holde det hele gående. Smidt spøkte med at de kanskje skulle bygge serverpark ved Hooverdammen? Så kanskje vi i Norge skulle satse på å bygge serverpark ved ”Altadammen” som alternativ?
Det neste han så for seg var utviklingen i det mobile markedet. Folk vil ikke lenger bare lese og høre hva andre skriver og bidrar med, men de vil selv være deltakere. Og de mobile teknologiene er sentrale i så måte, fordi de gjør det mulig å fange opp det som skjer der folk faktisk er. Mobilvideoene fra tragedien ved Virginia Tech som ble kjørt på TV-nettverk over hele verden, er eksempler på dette.
Det siste området han tok opp var det lokale. Fokus på hvor folk faktisk bor, blir mer og mer viktig. Mens riksdekkende aviser mister lesere, øker opplagene for svært mange av de lokale avisene. Dette kan også skyldes at det ikke finnes gode, lokale nettjenester som alternativer, og det er altså her Google vil sette inn støtet. De vil gjøre det mulig å finne bygdas beste rørlegger på nettet, eller nyheter fra kvartalet der du bor, og de vil koble folk sammen i det området de bor.
Det siste er kanskje et større behov i deler av USA, der mange ikke tør å gå ut, enn det er i Norge, men det er uansett interessant at det nå kommer en rekke tjenester som gjør at dette blir enkelt. Her kommer selskaper som svært enkelt å legge boksamlingen din eller videoene dine på nettet. Så får du naboene dine til å gjøre det samme, og dere har en felles katalog, kan låne av hverandre etc. Systemet har muligheter for å spørre etter bestemte titler, holder orden på hvem som har lånt hva, osv. Ellers var det mye fokus på nye samarbeidsformer, og det var mange leverandører av wiki-tjenester og tjenester som kan integreres med slik funksjonalitet.