I Napa Valley, ett av de store vindistriktene i California, opplever en for tiden en boom i salg av vin over nettet. Tradisjonelt selges vinen gjennom ulike distributører, eller direkte fra produksjonsstedet. Og kjører du oppover Napa, ligger vingårdene like tett som gårder på Hedemarken, og opplevelsesnæringen er satt i system med eget gourmetog, sykkelleie og et vell av komplimentære tjenester.
Etter at lovverket for distribusjon av vin over nettet ble endret, opplever de en ny og litt annen oppsving. Første kvartal i 2007 økte direktesalget av vin over internett med over 30 %, og salget til New York økte med formidable 9000 %. Og en trenger ikke lenger å satse flere titalls millioner på å bygge opp en infrastruktur for denne typen salg, for det gjør de nye globale handelshusene. Google, Amazon og eBay har alle tatt steget ut av den innledende dotcomhistorien, der de hver for seg bygger ut komponenter i en global infrastruktur for ehandel.
eBay er utstillingsvinduet, der både profesjonelle og amatører kan selge varene sine, men her må du selv sørge for forsendelsen når varen er solgt. Amazon kommer deg imidlertid til unnsetning. De tilbyr deg lagerplass og shipping gjennom sin etablerte infrastuktur. Og Google er med på lasset gjennom Google Checkout. Ideen med denne tjenesten, er å bruke den tilliten vi har til Google for å gjøre handelen trygg å gjennomføre, noe følgende lille historie viser at det fremdeles er behov for.
Jeg hadde tenkt å kjøpe et nytt objektiv til mitt kamera på nettet, og søkte etter Nikon 12-24 mm. Søker du nettop på Google Checkout, finner du at laveste pris er om lag 900 dollar, men bruker du en agent som www.mysimon.com finner du det samme objektivet til 800 dollar, men nå i en nettbutikk som ikke har noen anbefalinger fra andre kunder gjennom selve ehandelssystemet, og leter du videre i de sponsede lenkene som ligger på Mysimon, finner du objektivet til 659 dollar hos shopcartusa.com. Siden prisen er såpass mye lavere kan det være fristende å bestille fra dette nettstedet.
Men før jeg gjør det, kjører jeg et søk på Google for å finne ut om det er publisert noen uavhengige analyser av dette selskapet, noe en alltid bør gjøre når en handler med parter som en ikke har inngående kjennskap til på forhånd. Da finner jeg flere hundre klager, og faktisk ikke en eneste positiv omtale av selskapet. Dette er med andre ord lureri fra ende til annen, selv om det ser aldri så fint ut på yttersiden.
De globale distribusjonssystemene har tre store utfordringer de må håndtere.
Først må de kunne vise fram varene sine for aktuelle kunder. Dette kan gjøres gjennom eBay, gjennom å annonsere i Googles annonsesystemer, eller ved å lage din egen nettside der varene vises fram. Nå kommer enda enklere måter å gjøre dette på, ved at små programmer kalt widgets, gjør det enkelt å hente informasjon fra for eksempel eBay og vise dette på din egen nettside, eller til og med din egen blogg.
Hvis du skal selge noe i stor skala må du også ha et hensiktsmessig distribusjonsapparat. Det tilbyr Amazon deg, og prisen på lagerplass er garantert mye lavere enn det de fleste ellers ville betale.
Den tredje utfordringen har med transaksjonskostnader å gjøre. Hvordan skal du gjøre kundene trygge på å handle med deg i en verden der skurker og seriøse aktører står side ved side, og skurkene faktisk kan ha et ”utseende” som er svært så tillitvekkende. Jo det kan du gjøre via tiltrodde tredjeparter, slik som eBay, Amazon eller altså Google.
Denne infrastrukturen er åpen for alle seriøse aktører, og fører til at terskelen for å starte handel på nettet blir stadig lavere.
Har du produkter du ønsker å selge, er det fritt fram, og har du nye forretningsideer, er også terskelen for å realisere dem mye lavere enn tidligere. I USA har en mann spesialisert seg på å kjøpe restopplaget av bøker fra forskjellige forlag. Bøkene kan oppbevares hos Amazon og selges gjennom Amazons eget system. Da nyter de godt av longtail-effekten også.
Denne infrastrukturen fører også til at vi endrer vår kjøpsatferd, og nesten alle større innkjøp vi gjør starter med undersøkelser på nettet. Vi finner aktuelle artikler og modeller, vi sjekker hva forbrukerne sier om dem, hva ekspertene mener og hvor vi kan få produktet billigst.
Konsekvensene av både endret kjøpsatferd og utviklingen av en ny, global infrastruktur for ehandel er at særlig små og mellomstore bedrifter også kan benytte den, siden de teknologiske og økonomiske tersklene for å delta har blitt så lave. Utfordringen er vel mer å kunne tenke stort nok, og å kunne omforme tradisjonelle forretningsmodeller og organisasjoner til å satse på denne måten. Men det er en annen historie.
Hei
Interessant å lese artikkelen din, spesislt dette med trygg e-handel. Nyttig. Jeg har aldri tenkt på dette med å sjekke firmaet på Google. Holder meg stort sett til de kjente firmaene. Men det begrenser ehandel betraktelig. http-adresser eller https:// er også nyttig informasjon vedr. firma og kryptering.
Dette med å sjekke firma og blogge en erfaring får meg til å tenke på Jakob Sande. Du kjenner sikkert denne store dikter frå Vestlandet. En glitrende og skarp folkelivsskildrer og samfunnskritikker. Han fikk en regning fra en rørlegger, og kostnadene for et lite arbeid var hinsides. Han ba om å få «ei ny rekning med lågare sum», men utan hell. Da skrev han brev til rørleggeren. «Dersom du ikkje reduserer denne summen ein god del, så skal eg folkelivsskildre deg». Det kom ei ny rekning. Ja, det er det som skjer på nettet. Dårlige firma blir folkelivsskildra. Enkelt og greit og uten en masse formelle skjema.