Historiefortelleren har alltid hatt en spesiell posisjon i samfunnet. Både i form av å være den som forvaltet kulturarven og etablert kunnskap i tiden før skriftspråket fikk sitt gjennombrudd, og ikke minst den som satte premissene for ulike typer diskusjoner. Asbjørnsen og Moe ble legendariske fordi de samlet inn og skrev ned gamle folkeeventyr. Fortellerteknologien endret seg fra det muntlige til det skriftlige. Og Kittelsens tegninger av trollene, Askeladden og de mange andre skapningene, har bidratt til å visualisere fortellingene. Teknologiene som ble brukt i dette arbeidet var enkle, papir og blyant.
Nå har vi imidlertid en hel rekke andre muligheter til å fortelle historier, og digital storytelling handler om disse teknologiene, og de mulighetene de byr på. Her er etablert egne sentre for digital storytelling, og mange forsker på det. NRK har et eget prosjekt om digitale fortellinger, og Knut Lundby ved Universitetet i Oslo har et eget kurs om dette og har redigert en bok. Og emnet finnes selvsagt i Wikipedia.
Og hvis du vil se et enkelt eksempel på hvordan samme historie kan fortelles på litt ulike måter ved å bruke 50 ulike teknologier eller tjenester, som alle er gratis tilgjengelig på nettet, kan du jo se her.
Utangpunktet for fortellingen er denne videoen.
fin film:D men hva gjør bildet av damen i filmen? er det bare random?
Tja hva gjør damen der? Jeg har ikke sett gjennom alle variantene av historien, det kan du jo gjøre her …
http://cogdogroo.wikispaces.com/Dominoe+50+Ways
Men kanskje er hun flere steder også?