Det er rart å kunne sitte hjemme med morgenkaffen og følge et spektakulært foredrag om hjernen.
Dr. Jill BolteTaylor
er «hjerneforsker» og startet sin karriære fordi hun ville finne ut om det var mulig å gjøre noe for broren hennes, som er schizofren.
Presentasjonen på TED er også en demonstrasjon av en energisk framstilling og en levende beskrivelse av hva som skjedde da forskeren selv fikk slag, hvordan hun opplevde det, og bevisstheten om hvordan hun så seg selv.
Først opplevde hun det fantastiske i at hjerneforskeren kan studere slaget selv, fra innsiden. Så tenkte hun at hun ikke hadde tid til å ha slag, hun hadde jo så mye å gjøre. Og så tenkte hun at hun hadde SLAG, og at hun trengte hjelp. Men hun hadde problemer med å forstå hva hun skulle gjøre for å få det.
Men hjelp fikk hun, og det tok 8 år å komme seg fra skaden hun fikk.
Skolene er opptatt av å bygge opp digitale læremidler. Så langt har mye av dette skjedd ved at en har lagd ulike former for tillegg til boka. Denne videoen fra TED er et godt eksempel på et digitalt læremiddel som kan danne utgangspunkt for videre studier, både av hvordan hjernen fungerer, hva som skjer når deler av den bryter sammen, hva skjer med oss som mennesker når slike hendelser inntreffer, og ikke minst: Hva kan vi gjøre ut av det og med det? Bruk 20 minutter på dette foredraget (eller kanskje det er en film?) og se hva DU får ut av det.
Presentationzen har blogget om foredraget, og trukket fram et sitat fr
a en artikkel Jill Bolte Taylor skrev to år etter slaget. Der sier hun.
«I have shifted away from being a super analytical, confident risk taker who relied on the analytical skills housed in my brain’s left hemisphere. Instead I experienced a fascinating and pleasurable shift in my perspective. When my left hemisphere shut down, my right hemisphere became dominant. Now, after many months of healing, I am much more mellow and secure in my understanding of who I am and what I want to accomplish with the finite time I have.»
—Dr. Jill Bolte Taylor