Det digitale skolebibliotek

.Jeg har ikke før publisert forrige artikkel, før dette dukker opp på nettet.

Defrosting the Digital Library: Bibliographic Tools for the Next Generation Web.

Som forfatterne selv sier:

We then examine a range of new applications such as Zotero, Mendeley, Mekentosj Papers, MyNCBI, CiteULike, Connotea, and HubMed that exploit the Web to make these digital libraries more personal, sociable, integrated, and accessible places. We conclude with how these applications may begin to help achieve a digital defrost, and discuss some of the issues that will help or hinder this in terms of making libraries on the Web warmer places in the future, becoming resources that are considerably more useful to both humans and machines.

Jeg fant artikkelen gjennom dette blogginnlegget, der du finner et sammendrag av ideene. Og den opprinnelige pekeren til innholdet kom i nyhetsbrevet til Association of Internet Researchers, som er en aldeles utmerket ressurs for å holde seg oppdatert om de mange initiativene innen området «digital kompetanse» mm. Der finner du forresten også lenke til artikkelen  Not Just Facebook: Online Social Networks For Libraries som har en powerpointpresentasjon med mye informasjon om sosiale nettverkstjenester.

Her er info om bruk av slike tjenester i en rekke bransjer og sammenhenger, samt mer generell info om hva sosiale nettverkstjenester egentlig er. Hvis du trenger en mer systematisk inngang til å forstå hva dette er, anbefales forøvrig Danah Boyd og Nicole Ellisons artikkel: Social Network Sites: Definition, History, and Scholarship .

Men tilbake til bibliotekene. De har jo en ambisjon om å være pådrivere i overgangen til det digitale nettsamfunnet, og her har de altså en arena der de kan demonstrere handlingsdyktighet i praksis. For meg er det bare ett men …..   -er de menneskene jeg ser bak «disken» i det lokale biblioteket (som også er skolebibliotek for vgs) i stand til å stå for en slik endring i arbeidsform og måte? Inntil jeg vet svaret, skal jeg la tvilen komme dem som jobber der tilgode, men den helt gode magefølelsen for at dette går den rette vegen, den mangler.

Arne Krokan

professor emeritus, tidligere Institutt for industriell økonomi og teknologelse og Institutt for sosiologi og statsvitenskap NTNU. Forfatter, kurator, foredragsholder. Styremedlem Norsk teknisk vitenskapsakademi.

2 Comments

  1. Det er med interesse jeg leser bloggen din. Magefølelsen din er riktig. Det er min erfaring fra skole-Norge. Enda dreier diskusjonen på skolene mer om internetts fare versus den gode boken enn nettets muligheter for læring. Bibliotek er bøker. «Stille lesesal» skal ikke ha opplegg for PC. Der skal det være stille slik at individene skal sitter hver for seg og lære.
    Men det skjer da litt. Og noen skoler er kommet lengre enn andre. Tror nok at web 2.0 og de mulighetene som ligger der, er fremmesspråk av en type som få har hørt. Det må en massiv opplæring til, og opplæring i betydningen oppdagelse. Det er viktig med lederopplæring slik NTNU og du driver i Rogaland. Men like viktig er massiv opplæring av lærere og bibliotekarer. Opplæring i denne sammenhengen må ha et visst omfang og gå over tid og legges opp slik at deltakerne erfarer hva den sosiale programvaren betyr for egen læring. Dine kurs kan være modell. Det er imidlertid kostbart å kjøre slik opplæringen. Videre er det vanskelig å få til opplæring av noe omfang med den arbeidstidsavtalen lærerne har. Hele årsverket skal gjøres unna på 39 uker. Har du noen eksempler på skoler som er kommet et stykke på vei ? Da MENER jeg bruk av sosial programvare. Mange skoler har byttet ut tavla med PC og prosjektor. Noen lærere har kuttet ut læreboka og finner stoff på nettet. Dette kan vi, og her befinner våre IKT-skoler seg. Det er min påstand. Men bruk av sosial programvare for å få større læringsutbytte ????
    Selv blant folk som kjenner til sosial programvare og bruker den, er det langt igjen til at den brukes for å dele og utvikle kunnskap.
    Nå skal jeg lese blogger og nettsteder du viser til. Kan du hoste opp en skole som kan vise andre vei, er det fint.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.