På mailinglisten til Association of Internet Researchers foregår det for tiden en diskusjon om hvorvidt det kan være fornuftig å få studenter til å skrive en artikkel eller redigere en artikkel, som del av studiet.
Hensikten er selvsagt å introdusere dem til delekulturen på et tidlilg stadium, og reflektere rundt hva det er som motiverer til å utføre denne typen «arbeid», uten betaling eller andre håndfaste resultater.
Erfaringene ser ut til å være ganske entydige. Dette er noe bare et fåtall studenter tenner på. Barry Wellman sier at bare 2 av 80 i hans klasse ønsket et slikt opplegg, og også andre bekrefter lignende tall.
Forklaringen kan være at det faktisk er få som bidrar til å endre innholdet, og enda færre som bidrar til å skrive noe nytt. Men skal vi utvikle en delekultur som kan danne grunnlag for framtidens arbeidsplasser og organisasjoner, kan det jo være en ide å starte tidlig.
Uansett, det finnes jo en bok om dette også. Her er den:
How Wikipedia Works: And How You Can Be a Part of It
Phoebe Ayers, Charles Matthews, and Ben Yates.
http://www.amazon.com/How-Wikipedia-Works-You-Part/dp/159327176X/ref=pd_bbs_sr_1?ie=UTF8&s=books&qid=1226420988&sr=8-1
Det bekrefter at tingenes tilstand er enda semrere enn hva 90-9-1-regelen antyder, vi har ingen reell delingskultur foreløpig. Vi får håpe at flere etter hert forstår at hvis ingen baker, blir det heller ingen kake.
Eg er på veg til å verta bakar, og har ein ide om å nytta delingsverktøy på komande elevar. I fylgje denne artikkelen og kommentar frå Ingunn har eg kanskje noko å frykte? I studiet PPU (Praktisk Pedagogisk Utdanning) klarte me studentar å dela opp pensum og skriva samandrag som vert delt med alle. Det er i alle fall ein start. No er nok me som elevar mykje meir involvert og motivert for deling, men eg ynskjer fortsatt verta bakar og at det ikkje berre skal verta søl, men at elevane finn det både interessant, lærande og morosamt å dela kunnskap. Boktipset tek eg med meg.