Hvilken vei går web2.0 i 2009 ?

Det er spørsmålet louisgray.com stiller. Dette er en Silicon Valley Blog for early adopters, technology geeks, RSS addicts and Mac freaks 🙂

Det som betegnes som top-10 tjenester og en prognose for utviklingen i 2009 kan jo være en grei måte å komme litt inn i denne verden på. Bruk litt tid på hver av dem. Hva med en tjeneste hver dag helt til julaften?

Her er kanskje flere verktøy vi kommer til å like når vi får litt mer innsikt i hvordan de virker. Socialtoo for eksempel, som bidrar til å gjøre både Twitter og Facebook mer effektivt og fleksibelt, og som gjør at du også kan poste surveyundersøkelser på Twitter.

Selv savner jeg Socialthing på lista. Det er en tjeneste jeg bruker til å oppdatere status både i Facebook og Twitter samtidig. Og jeg kan følge statusoppdateringene til de som er i de to nettverkene i ett skjermbilde. Nyttig? Ja for å få en rask oversikt over hvem som er aktive og hva de er aktive om.

På lista er det mange tjenester av typen sosiale nettverkstjenester, og det de bidrar til å bygge, er en mer utvidet infrastruktur for sosial samhandling. Ikke alle disse tjenestene kommer til å overleve som selvstendige tilbud. Microsoft og Google vil kanskje være fremst i rekken av mulige kjøpere, men vi ser at også Newscorp er en av de store aktørene på web2.0-arenaen. Murdock tenker nok at dette er for viktig til at vi kan overlate det til «dataselskapene». Og det har han utvilsomt rett i, ellers er det fare for at mye av det han tidligere har drevet med også kommer til å havne hos den samme gruppen aktører.

For å bli web2.0-litterate må en teste tjenester, lese om bruken av dem og se om noe av dette passer inn i egen arbeidsform. Vi som skal lage undervisningsopplegg og designe læringsarenaer må ha øynene ekstra godt åpne. Ved å la studentene/elevene våre teste tjenester bidrar vi også til deres digitale kompetanse, og det i seg selv er jo en bra ting å ta med seg inn i det nye året.

Arne Krokan

professor emeritus, tidligere Institutt for industriell økonomi og teknologelse og Institutt for sosiologi og statsvitenskap NTNU. Forfatter, kurator, foredragsholder. Styremedlem Norsk teknisk vitenskapsakademi.

2 Comments

  1. Ser at du bruker Socialthing, og skriver varmt om det her. Men for meg ser dette ut som en Friendfeedvariant. Stemmer det, eller er dette noe helt banebrytende nytt? Eller er bare funksjonen med dobbeltpost til FB og Twitter så bra at programmet bør testes?

  2. Dobbelpost fungerer veldig bra, så hvis du ikke har det, er det enkelt å bruke Socialthing til det. Den kan vel også poste flere steder, men det har jeg ikke hatt bruk for så langt.
    Ellers bruker jeg Netvibes til rss-feedene. Det gir oversiktlige sider og preview av innholdet, men her er det kanskje også noe annet som er like bra?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.