I går kunne en lese i Kampanje om Dagsavisen som vil begynne å ta betalt for innhold på nett. Om du har lest deg jeg tidligere har skrevet om nettverkseffekter, blant annet i boken Den digitale økonomien, kan du jo lure på om jeg tror de har noen sjanse til å tjene penger på en slik forretningsmodell på sikt.
Omtrent samtidig leste jeg om suksessforfatter Paulo Coelho som legger bøkene sine ut på The Pirate Bay og sier at jo mer de blir ”piratkopiert” jo bedre er det. Etter at han begynte å legge dem ut der selger de også mer i papirversjonene. Den samme erfaringen hadde Cory Doctorow da en av hans bøker ble oversatt til russisk. Salget tok ikke av før den ble distribuert gjennom p2p-nettverkene.
Hvorfor er det slik? En av forklaringene er at p2p skaper nettverkseffekter. Om en skal lykkes med digitale tjenester på nett, er det nesten en forutsetning at en greier å dra nytte av nettverkseffektene, det holder ikke bare å senke brukernes transaksjonskostnader, slik løsninger av typen ”klikk-her-for-å-legge-varen-i-handlekurven” gjør. Dette er bra, men ikke bra nok i det langsiktige konkurransebildet.
Coelho skriver om The Pirate Bays nye system for å promotere kunst, og også om sin skepsis til SOPA, som han mener er en virkelig fare, ikke bare for amerikanere, men for oss alle sammen. SOPA vil ødelegge mulighetene for å utvikle forretningsmodeller basert på åpenhet, deling og viral spredning, fordi det vil være umulig å vite hvilke lisenser som er knyttet til de ulike typene filer.
2 perspektiver, den ene fra en av de mest subsidierte avisene i Norge, som tviholder på industrisamfunnets forretningsmodell, mens suksessforfatteren gjør bruk nettverkseffektene og skaper mer forretning. Han har skjønt at vi blir påvirket av våre venner, våre venners venner og våre venners venners venner, altså i tre ledd. Dette kan du forresten lese mer om i boken Connected.
Når skal de andre lære seg prinsippene i den digitale økonomien og utvikle tjenestemodeller som gjør bruk av dem, slik at de har en sjanse til å tjene penger på nett?
Dagsavsisen får jo 40 millioner kroner hvert år i pressestøtte, altså 1400 kr pr leser/år, eller 10 kr pr nordmann pr/år, som jo er høyt nok til at en kan lure på om leserne hadde vært tjent med en ren nettavis etter samme subsidiemodell som mye annet i kulturlivet.