Det skjer en liten revolusjon i måten vi lærer på for tiden, eller rettere sagt måten vi kan lære på. Min forståelse av dette begynte med Clayton Christensens Disrupting Class, om hvordan disruptive technology vil endre måten vi lærer på og hvorfor han ikke tror at de offentlige skolene i USA vil få til denne omstillingen.
Så fortsatte det med Stephen Downs og George Siemens kurs CCK08 som kanskje var det første distribuerte kurset av denne typen, et kurs der også ordet Massive Open Online Class oppstod.
Siden er ideen spredt og mot slutten av 2012 har aviser som NYT skrevet en rekke artikler om MOOC, blant annet The Year of the MOOC, der de tegner opp noe av landskapet rundt et fenomen som er i ferd med å nå vårt land også.
En MOOC er et kurs som tilbys på nett. De fleste har vært gratis så langt, men antallet kurs en kan betale for vokser også. Det samme gjør antall aktører som tilbyr slike kurs. Noen av dem kommer fra universiteter som Stanford, MIT, Stanford og Princeton.
Stanford tilbyr Class2Go der du kan ta flere kurs. MIT tilbyr kurs gjennom edX.org, der de også har teamet opp med Harvard og UCBerkeley. Og om vi vil , får vi også bruke selve teknologiplattformen for våre egne kurs. Kanskje noe for NTNU?
Ved Princeton kan du våren 2013 ta kurs med Mitchell Duneier, sosiologiprofessor og forfatter av en rekke lærebøker, blant annet sammen med Anthony Giddens. Dette er sosiologiens A-lag som møter sitt publikum, -som nå også er globalt. Og nå når han mer enn 40 000 studenter over hele verden.
Og eliteuniversitetene omfavner de mange nye og private initiativene som skal føre til bedre læring. UC Berkely, Stanford, Princeton og flere har teamet opp med Coursera, en av tilbyderne av plattformer for slike kurs. På Coursera kan du ta kurs i matematikk, samfunnsvitenskap og en rekke andre fagområder. Og går du til Udacity kan du få med deg introduksjonen til kunstig intelligens, som Peter Norvig og Sebastian Thrun, tilbyr. Så langt har kurset trukket til seg 160 000 studenter fra 190 land.
MOOCs endrer måten vi lærer på. De endrer tilgangen til høyere utdanning og de skaper en stor utfordring for oss som ikke er verdens beste eller arbeider ved verdens beste universiteter. Hvordan skal vi konkurrere mot overlegen teknologi, mot de mest kjente og mot gratis kurs?
Det er ikke lett så si, men uten at vi prøver fungerer det i alle fall ikke.
Derfor har jeg bestem meg for å tilby kurset Teknologiutvikling og samfunnsendring som MOOC. Jeg vil fremdeles tilby det offisielle kurset ved NTNUs senter for videreutdanning, men vil også eksperimentere med heldigitale leveransen fra våren 2013.
Hvordan skal jeg få til det? Noen ideer kan plukkes opp fra MoocGuide, og noen gjennom å studere praksis til dem som ligger foran i løypa.
Men med utviklingen i Kahn Academy og Knewton som rettesnor, er det fristende å legge listen litt høyere. Derfor har jeg vært i kontakt med en av landets fremste utviklere av dataspill for læring, SnowCastle. Sammen med dem håper jeg å kunne utvikle et ”intelligent læresystem” som bør kunne skape en bedre læringsopplevelse og høyere læringsutbytte gjennom å bruke metodikk for utvikling av gameplay, -det so gjør spill særegne, motiverende og altoppslukende.
Om vi ikke helt vet hvilken vei det går, så er vi i alle fall snart underveis. Gode innspill tas i mot med takk 🙂
Og om du ikke tror at sosiale medier endrer utdanningssektoren kan du jo kikke litt på MIT Connect og ”Explore the world of MIT through social media” mens du venter. Eller du kan lese det jeg skriver om MOOC i smart læring.
Tillegg 4. desember:.
Universitetsavisa har et intervju med meg om utvikling av MOOC ved NTNU. Men så var det det å selge skinnet før bjørnen er skutt da … Denne gangen bare ble det slik. Jeg skal holde bloggen oppdatert når det gjelder fremdrift i MOOC-saken.
Smok, jeg bokmerker innlegget. Jeg regner med at Teknologiutvikling og samfunnsendring blir gratis?
Jeg håper å kunne tilby tre varianter. En gratis og uten hjelp eller eksamen. En slik som i dag med økt nettbasert støtte (2+2 dager samling med mer) og en hybridløsning, med eksamen. Jeg tror nok at dette også er noe NTNU vil mene noe om, men jeg setter i gang prosessen så får vi se.
For en drøm, tenk å få lære uten eksamen! I tillegg så er det gratis.
Den kunnskapen jeg får gjennom et slikt gratiskurs, kan jeg bruke den til å tjene penger?
Det siste er jo opp til deg da ….
Jeg synes temaene er så viktig og sentrale for skole og ikt, så jeg vil sikkert vite mer og gjøre en bedre jobb etter endt kurs. uten at jeg blir rikere av den grunn.
Men for å problematisere litt: kan de som tar MOOC, lage lignende kurs som de tar betalt for? Eller er alle MOCC under CC-lisenes?
Innholdet i en MOOC vil være opphavsrettslig beskyttet på samme måte som alt annet materiale. Hvordan en skal håndheve kopieringsutfordringer vet jeg ikke helt. Får se om/når de oppstår.
Det er ikke sikkert det oppstår noen kopieringsutfordringer, men det er litt rart, hvis jeg hadde hatt fortografisk hukommelse og veldig god husk, så ville du ikke klaget hvis jeg fortalte elevene mine ordrett det som står i bøkene dine.
Men hadde jeg skannet bøkene og lagt dem ut på nett, da hadde det vært brudd på åndsverksloven.
Læring (lovlig læring) er altså å frostå noe litt anderledes en det opprinnelige.
En liten NTNU student hilsen her, som ønsker deg lykke til og kjempe bra at noen professorer hever seg på «MOOC» toget. Jeg har foreløpig tatt en del MOOC kurs, og det har åpnet seg en helt ny verden for meg! Stå på!
Takk for tilbakemelding. Jeg er selvsagt nysgjerrig på hva slags kurs du har tatt og hva du synes om dem? Har du noe å dele her? Lenker og evalueringer?
Spennende utvikling; jeg gleder meg til å se hvordan det fungerer hos dere. Jeg har stor tro på MOOCs som et supplement til en mer tradisjonell universitetsgrad, og spesielt som et verktøy for etter- og videreutdanning.
Dette er spennende tanker Arne, Holder nå på med å utvikle en sosial læringsportal som støtter MOOC-tanken. Håper du vil se på løsningene jeg tenker brukt i skolen og at du vil være med å teste dette ut. Vi har kommet så langt i utviklingen at i løpet av mai har vi en testversjon klar til utprøving og ved skolestart skal den fungere.
Du kan lese noe informasjon her http://igostudyit.wordpress.com
Dersom du er interessert i å finne ut mer er det bare å ta kontakt.