Teknologiendring og samfunnsutvikling med studiesenteret.no

 

 

BildeKurset ”teknologiendring og samfunnsutvikling” har vært gjennomført en rekke ganger som tradisjonelt etter- og videreutdanningskurs ved NTNU. Den tradisjonelle leveransen innebærer at kurset gjennomføres med 2 samlinger a 2 dager, samt en rekke aktiviteter i perioden mellom samlingsdagene.

Fra høsten 2013 innføres nye mulige måter å ta kurset på, der vi ønsker å teste ut effekten av ulike leveranseformer. Mye av det som tradisjonelt har vært forelesningsstoff på samlingene vil være tilgjengelig på nett, mens mesteparten av aktivitetene på samlingene vil bli erstattet av nettbaserte aktiviteter.

Sos6601 vil i hovedsak være nettbasert, men ha en dags samling i Oslo 16. september. sos6602 er rent nettbasert og sos6603 er i utgangspunktet også nettbasert, men med et spesialopplegg skreddersydd for leveranse gjennom studiesenteret.no.

Denne siste varianten av kurset er et svært spennende opplegg, der NTNU og studiesenteret.no har inngått et samarbeid om leveransen. Studiesenteret vil tilby dette kurset på flere av sine campuser. Der vil deltakerne få direkteoverførte forelesninger, skreddersydd for målgruppen. Deltakerne vil også få en egen  lokal prosessveileder som skal bidra til å skape et godt lokalt studiemiljø, bidra til gode gruppeprosesser og være bindeledd mellom fagansvarlig og de ulike campusene. På denne måten ivaretar vi fordelene med nettbaserte kurs og fordelene med campuskurs, der det er mye mer rom for refleksjon og diskusjon knyttet til de temaene kurset tar opp. Hva vil de lokale konsekvensene av endringstrekk som kurset belyser være?

 For å understøtte denne dimensjonen ytterligere vil vi lage åpne seminarer i samarbeid med lokalt næringsliv og offentlig forvaltning på utvalgte studiesentre. Da vil mine forelesninger kunne brukes som bidrag i lokale innovasjonsprosesser, der jeg forhåpentligvis kan bidra med kunnskap og ideer som utvikles videre av kursets deltakere i samarbeid med lokale aktører. På den måten får kurset og dets innhold også større muligheter for å påvirke til positive endringer i det norske samfunnet, en modell som er gjort mulig gjennom studiesenteret.no, dets infrastruktur og arbeidsformer.

Og visjonene stopper ikke der. Gjennom U-nordic som er et nordisk nettverkssamarbeid vil kurset bli tilbudt i en pilotleveranse også ved lokale campuser i Sverige. Og på sikt vil deltakerne få tilbud om kurs og utdanning som kan tas i lokale grupper, levert fra en stor mengde tilbydere.

Dette er mulig takket være den eksplisive utviklingen av MOOCs (massive open online course).

Planen er at alle deltakerne, uansett studieform og tilknytning kan samarbeide, diskutere og utvikle ideer sammen gjennom en felles plattform og læringssystemet Canvas. Dette er et læringssystem som er skreddersydd for integrasjon mot sosiale medier. Derfor kan du lære å bruke digitale tjenester som blogger, twitter, sosiale bokmerker, kuratortjenester, Facebook og Linkedin i faglige sammenhenger gjennom kurset. Alt du bruker, kan du siden overføre til din arbeidssituasjon. Du vil få korte videobaserte innføringer til de enkelte delemnene, korte selvtester som bidrar til å holde fokus på de temaene du skal lære og du vil få oppgaver der du selv må finne aktuelt materiale på nett, diskutere, reflektere og inngå i nettverk med andre deltakere. Gjennom dette kurset blir du ”tvangsblogger” om du ikke har gått til det skritt å opprette blogg fra før. Du blir del av det digitale nettsamfunnets omfattende nettverk av personer som deler kunnskap, ideer og lenker til nyttige ressurser og som bygger sine egne omfattende personlige læringsnettverk.

Alt dette håper vi å få til i kursene som starter i begynnelsen av september. Følg med, jeg vil snart også poste mer informasjon om hvordan innholdet utvikles og lenke til det åpne kurset. Om du vil ha eksamen og delta i en mer organisert gjennomføring kan du melde deg på direkte til NTNU eller studiesenteret.no, så vil jeg også legge inn lenke til det åpne kurset når dette blir klart.

Arne Krokan

professor emeritus, tidligere Institutt for industriell økonomi og teknologelse og Institutt for sosiologi og statsvitenskap NTNU. Forfatter, kurator, foredragsholder. Styremedlem Norsk teknisk vitenskapsakademi.

One Comment

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.