Hørt den før? Og ofte handler det om at vi kjøper varer og tjenester i Norge og sammenligner med hva tilsvarende handel koster i andre land. Og når vi finner ut at det ikke bare er dyrt, men mange ganger mer enn dobbelt så dyrt som alternativet sier vi (og kanskje leverandørene) at ”det er det det koster….”. Det sa i alle fall elektrikeren fra Slevik elektriske i denne saken.
La meg dele et par eksempler og et par refleksjoner med utgangspunkt i at jeg de siste årene har drevet en relativt omfattende byggevirksomhet, som har resultert i ny hytte. Hytta ligger noen hundre meter fra vei, og alt som skal benyttes er fraktet i båt (eller båret). Jeg har gjort det meste av arbeidet med byggingen selv og har styrt hele prosjektet, hvilket har gjort meg til en racer på innkjøp. Isolasjon er stort sett kjøpt fra overskuddslagre på finn, sibirsk lerk rett fra Estland o.s.v.
Kjøkken er levert fra HTH, en historie om inkompetanse, feil og dårlige produkter som nesten ikke er til å tro. Men en ting trakk jeg ut av den leveransen, vask og kjøkkenarmatur. Dette skulle HTH ha 13.500 kroner for, men jeg kjøpte det samme for 4500 kroner fra eue.de – inkludert transport, moms og med faktura i kummen. Det var altså 0 risiko knyttet til kjøpet, og prisen var en tredel av den norske leverandøren.
Det meste av elektrikerarbeidet har jeg også gjort selv. Jeg har montert trekkerør og koblingsbokser kjøpt fra Clas Ohlsson eller Biltema. Selve koblingene i skap og vegg er det elektrikere som har gjort, så alt er faglig på stell 🙂
Men så skulle det kobles til strøm på varmekabler til vann og kloakk da, med tilhørende brytere. Dette arbeidet hadde vi fått tilbud på for 26 000 kroner inkludert moms fra Kråkerøy elektriske, noe jeg med min erfaring tenkte var ganske dyrt, så jeg valgte å leie inn Slevik elektriske til å gjøre deler av jobben, en jobb som tok 12 timer fra elektriker ble hentet på brygga (15 min kjøring fra kontor) til han var tilbake i bilen igjen, fordelt på 2 dager. Dette regnet jeg med ville koste om lag 15000 kroner fordelt omtrent likt på arbeid og materiell, beregnet ut fra en timepris på 625 kroner.
Noen dager etter at arbeidet var fullført fikk jeg regning på 33.500 kroner, hvilket var hinsides langt over hva jeg hadde forestilt meg og vesentlig høyere enn tilbudet på jobben som jeg ikke hadde godtatt. Nå skal det sies at det ble brukt ca 2 timer til en jobb som var i tillegg til det omtalte tilbudet, men til gjengjeld omfattet det flere andre oppgaver som er vesentlig dyrere. Så hva er problemet?
Problem 1 er at Slevik elektriske fakturerer 16 timer for en jobb som har tatt 12 timer. At de tar betalt for kjøring til/fra kontor er ok, det ville til sammen utgjort en time. De tar også betalt for å hente materiell hos grossist, selv om de har en avanse på materiellet på flere hundre prosent! Det er som om du skal betale timepris for å handle på Elkjøp. Og de tar samme timepris for å skrive faktura! De tar 796 kroner pr time for å skrive faktura! Det er en årlig inntjening på 1,43 mill for et normalarbeidsår, -for en elektriker.
Problem 2 er at varer som er fakturert er svært overpriset.
Eks Magasinklammer 5 mpt-o-16 der Slevik elektriske tar 563 + moms tilsvarer 703 inkludert moms, mens jeg må betale 400kroner inkludert moms for 150 stk der jeg eller har handlet el-materiell, og det uten noen form for rabatt. Justert for pakkestørrelse er prisnivået hos Slevik elektriske det dobbelte av hva jeg måtte ha betalt andre steder. se http://www.elektroimportoren.no/castor-magasinklammer-mtp-o-16-pr2x1-5-2×2-5-hvit-150stk/1322501/Product.html
Som elektrikere får de i tillegg stor rabatt på disse prisene, så jeg lurer på: kan de prise slike komponenter fullstendig som de vil, er det ingen normer for hvor stort påslag de kan legge på?
To enkle lamper installert i krypkjeller er det betalt 1300 kroner for inkl moms. Det er en pris som ligger 250% over denne tilsvarende lampen http://www.elektroimportoren.no/enoek-alu-hvit-e-27/3344413/Product.html?Event=pathlist
Et søk på nett viser at problemstillingen ikke er unik. Her er en som har opplevd 870% påslag og her et eksempel på en som har blitt fakturert 125 kroner pr meter for en kabel som vi kan kjøpe for 18 kroner selv.
Slevik elektriske sendte en svært hyggelig og flink elektriker, de har en fin Facebookside og de er et selskap med høy lokal tillit. Men betyr det at de likevel kan ta betalt ”hva de vil”? Og kan de fortsette å regne med at fremtidige kunder vil handle med «hodet under armen»? Eller vil de bli innhentet av det digitale nettsamfunnets konkurranselogikk?
Hva har jeg lært? Spør ALLTID om pris FØR leveranse. ALLTID! Sjekk alternativer og bruk tjenester som mittanabud eller finn oppdrag for jobben. Når elektrikeren sier at jeg ikke kan sammenligne hans priser med prisene i nettbutikken tar han feil. Det kan vi ALLTID.
Noen som har lignende erfaringer? Her kan du selv se hvordan de ulike varene er overpriset. Sammenlign gjerne med elektroimportøren.no
Takk for et veldig godt innlegg Arne. Jeg tror ikke dette er en unik situasjon i dagens Norge. Jeg vil tro at vi som er konsumenter har mye å tjene på å være bedre innkjøpere. Utfordringen handler sannsynligvis mye om tid og kunnskap. Vi har ikke tilstrekkelig tid (eller prioriterer å sette av tilstrekkelig tid) til å sette oss grundig nok inn i produktene vil trenger. De fleste vet at det kan være mye å hente på å kjøpe verktøy eller elektromateriell fra Biltema eller Jula og at kvaliteten ofte kan være akkurat den samme som på produktene som kan kjøpes på «proff» butikken. Utfordringen kommer når elektrikeren eller rørleggeren nekter å montere materiellet som han ikke har fått sine hundrevis av % påslag på. Da står vi der… Lykke til med resten av hytten 🙂
Mvh
Trond
Takk for kommentar Trond.
Elektrikeren fra Slevik Elektriske sa de la på timeprisen med 200 kroner dersom kunden holdt materiell selv. Det vil i såfall si at de fakturerer 1063 kr pr time og drar inn over 1,9 mill pr elektriker brutto. Men overheaden må jo bli lav når de tar timebetalt for «alt» de gjør. Lurer på om jeg skal bli elektriker, for som professor med over 30 års ansiennitet er lønne bare 388 kr pr time. Fratrukket marginalskatt får jeg utbetalt 202 kroner per time. Det betyr at jeg må jobbe 165 timer for å betale elektrikeren. Er det rart vi blir innmari gode til å snekkre, mure, legge vann/avløp – elektrifisere, hugge stein og alt det andre som hører med i et slikt prosjekt? Tenk om jeg hadde brukt halvparten av den tiden til å gjøre arbeid som det faktisk tar 30 års efaring og over ti år på universitetet å gjøre? Magistergrad tok 6 år og DrPolit 4 år, mm. Dette regnestykket skal jeg skrive mer om i et annet blogginnlegg. Det er ganske intr 🙂
Veldig godt poeng Arne. Jeg gleder meg til fortsettelsen.
Om du tror elektrikeren sitter igjen med over 1000 kr i timeslønn, kan du umulig ha studert så lenge som du fremhever?
Nyttig påminnelse! Takk skal du ha!
Ein kaill hadd levert blåbær og fått betalt. På veg ut snur han sæ i døra å sei: æ skull vel hatt moms òg.
Jeg tenket på denne historia, da en entreprenør ringte meg en søndagskveld. Han innledet med at han hadde fått tak ei billig pumpe. Nå gjensto bare gravearbeidet som han skulle begynne med i morgen tidlig. Han nevnte et overraskende høyt beløp for jobben.
Jeg skrek ikke opp. Jeg burde i det minste fått høre flere detaljer. Jeg burde kanskje ha bedt om å få tilbudet skriftlig, men han hadde gjort en jobb hos naboen og hadde gravemaskina stående i nærhet. Lettvinte løsninger kan være dyre løsninger.
Etter ikke å ha mottatt noen innsigelser på prisen la han til: pluss moms!
Jeg betalte beløpet jeg fikk tilbud om. Om det er jeg eller entreprenøren som unndro mva vet jeg ikke. Han var utilgjengelig. Han var i Syden like lenge som en norsk lærer har ferie.
Kickback på elprodukter er en form for snyteri som jeg trodde det skulle bli slutt på – du betaler listepris, elektrikeren får 40-70% rabatt. Nekter å gjøre jobben om du stiller med egne produkter, ofte med henvisning til at de er av tvilsom kvalitet (selv om det er samme merke som de elektrikeren bringer).
Svært enig Arne.
Det er vel kun logistikkutfordringen som gjenstår før det er relativt mindre grad av overprisede varer. Man kan spørre seg om tolldebatten omkring 350 eller 500,- er noe feilplassert. «Gjør klar til opphørssalg» ble det sagt når forslaget om tollfri grense på 500,- dukket opp. Hva med forbrukerbeskyttelsen. Hva er bedre for en samfunnsøkonomi enn at markedsmekanismen fungerer – dvs. at man faktisk får kjøpt varen til den laveste/relativt laveste prisen tilgjengelig. Dette isteden for å beskytte bransjer som rør og elektrisitet – hvor man ikke beskytter forbrukeren ved å gi mulighet til kjøp etter markedsmekanismen. Det å gi ved å kunne kjøpe billigere elektriske artikler (og annet), vil frigjøre ressurser til bruk på andre områder i norsk økonomi. Markedsmekanismen vil flytte ressurser, trolig til aktører som evner å se at det kan være importmuligheter i større volum også innenfor regulerte bransjer. Det er svært mange som følge av denne overprisingen ikke handler innenlands mere – og som er svært opptatt av å bringe markedsmekanismen på plass igjen på ulike produkter/tjenester. Frakt/logistikk burde ha et stort marked hvis man klarer å gjøre storinnkjøp på riktig sted til riktig pris. Med 4 dagers postgang fra Kina til Norge (frakt gratis) og 60 % lavere pris vestlige land (e.g. USA) – så vil det være utfordringer for en el- og rørbransje hvis man unngår de mange leddene med påslag.
Kjøpte 2 LEDpærer på ICA for 400 kr, mens 4 pærer fra dx.com kostet under 200 kr inkl frakt. Gjett hvor mange pærer jeg kommer til å kjøpe på ICA heretter 🙂
Jeg kjøpte en bensindrevet trykkspyler (Hondamotor) på amazon for $300, fraktet hjem og tollet inn med jetcarrier.com. Totalpris under 4000 kroner, altså det samme som en middels elektrisk trykkspyler koster i Norge. Pris i Norge: Vet ikke, men antakelig over 10000.
Jetcarrier + Amazon er en uslåelig kombinasjon….
Jepp – i bulk blir det rimelig. Jeg driver fraktrute fra USA med slike formål. Masse å hente.
Artig eksempel. Jeg tok 100 led for 1059,- med frakt fra Kina. 4 dager fra Kina til Trh :-). Kjøpte for hele slekta selvsagt 🙂
Jeg hadde rørlegger hos oss når vi pusset opp kjøkkenet i fjor. Når han skulle montere blandebatteriet hadde han ikke med seg riktig verktøy og måtte komme tilbake dagen etter. Når jeg fikk regninga måtte jeg betale for den dagen de kom uten riktig utstyr, og i tillegg måtte jeg betale 470 kroner per time for lærlingen (som stod og så på, det var hans første dag i lærlingeperioden), og 100 kroner per time for servicebil. Neste gang sier jeg at jeg vil at de skal ta bussen, så kan jeg betale den for dem.
Har du et par store skiftnøkler er det utrolige hvor mye en kan gjøre selv.
Granny Smith og Gravenstein – men likevel en forskjell.
Merk at den nye 350,- grensen skal beregnes MED frakt/forsikring – hvilket ikke var tilfelle ved den gamle 200-grensen. Reelt betyr vel det at man nå er på en 275-ish grense sammenlignet med den gamle. Granny Smith og Gravenstein – men likevel en forskjell.
http://www.toll.no/no/felles/presse/n/nyheter/grense-pa-350-kroner-vedtatt/